Een eerbetoon aan onze oprichter

QL Portrait2024-06-27

Hein van Beek, oprichter van Quality Lodgings, transformeerde zijn jeugdliefde voor gastronomie in een bloeiende verzameling van Europa’s beste boutique hotels, waarbij hij authentieke gastvrijheid en culinaire excellentie hoog in het vaandel had. 

 

Interview met Hein van Beek 

Waar ben ik opgegroeid? In Zwolle, de hoofdstad van de provincie Overijssel in Nederland. In een straat met die oude, grote 19e-eeuwse dokterswoningen. Onze tuin grensde aan het terrein van twee destijds beroemde hotels: het klassieke Grand Hotel Wientjes, een van de toonaangevende hotels in Nederland in die tijd, en Hotel Van Gijtenbeek, iets minder luxe maar nog steeds zeer populair. Beide hadden uitstekende restaurants. Heerlijk ouderwets, waar de soep aan tafel uit een terrine werd geserveerd. Zo werd ik door onze buren geïntroduceerd in de gastronomie. 

 

Ik koos ervoor om Rechten te studeren om een solide basis op te bouwen voordat ik een carrière in het bedrijfsleven nastreefde. Na het behalen van mijn Master in Nederlands Recht, ben ik geleidelijk aan de hospitality wereld binnengekomen via diverse juridische en marketingcommunicatie functies. Als kind verbleef ik af en toe in een hotel, zoals Auberge de Campveerse Toren, prachtig gelegen op het eiland Walcheren. Ik heb nog steeds een speciale band met Hendrina van Cranenburgh. Ik kende haar ouders ook goed. Het QL Concept, dat ik begin deze eeuw ontwikkelde, is nog steeds succesvol. Als je lid wilde worden van de club, moest je een klein familiebedrijf zijn met een uitstekende keuken en een bijzondere en interessante locatie. En natuurlijk comfortabele gastenkamers. Eind 2019 verkocht ik QL aan Q Hospitality Group (voorheen EHM Group) vanwege een gebrek aan opvolging. 

 

Mis ik QL? Gelukkig heb ik interessant werk als marketing- en communicatieadviseur, ik ben uitgever, ik organiseer hoogwaardige klassieke concerten, en ik maak momenteel twee podcastseries met een bekende Nederlandse auteur/komiek. Dus ik heb eigenlijk geen tijd om iets te missen. Maar ik geniet nog steeds van mijn bezoeken aan QL Hotels om te eten en soms te verblijven. Door de jaren heen heb ik hechte vriendschappen opgebouwd met verschillende internationale QL-hoteliers. En wie zou dat willen missen? 

 

Hein van Beek - founder of Quality Lodgings